het weer in eelde

weer Eelde

woensdag 19 september 2012

Twaalf redenen waarom kolencentrales er niet moeten komen


Twaalf redenen waarom kolencentrales er niet moeten komen

Kolencentrale
Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Co2ntramine) In de Eemshaven wordt gewerkt aan de bouw van twee kolencentrales: de Nuon kolencentrale en de RWE kolencentrale. De Nuon Kolencentrale gaat 6,4 Megaton CO2 per jaar uitstoten. Gelukkig heeft Nuon aangegeven vooralsnog het kolendeel van de centrale niet te activeren. De RWE Kolencentrale gaat maar liefst 8 Megaton CO2 per jaar uitstoten. RWE is nu al de grootste CO2 vervuiler van Europa.
De rampzalige milieu effecten van een kolencentrale in de Eemshaven:
1. Een kolencentrale stoot evenveel CO2 uit als 1,5 miljoen auto’s en is daarmee een enorme bedreiging van het klimaat. Beide kolencentrales gezamenlijk stoten grofweg evenveel CO2 uit als ruim 3,5 miljoen auto’s.
2. Iedere centrale heeft minimaal een jaarlijkse uitstoot van 400.000 kilogram fijnstof.
3. Uitstoot van stikstofoxide wat zeer schadelijk is voor kwetsbare natuurgebieden.
4. Uitstoot van zware metalen, iedere centrale stoot jaarlijks minimaal de volgende zware metalen uit:
  • 500 kg cadmium
  • 1000 kg arsenicum
  • 500 kg thallium
  • 2000 kg nikkel
  • 600 kg kwik
  • 6000 kg lood
5. De aanvoerroutes moeten regelmatig uitgebaggerd worden wat schadelijk is voor de Waddenzee.
6. De kolen wordt aangevoerd uit Zuid-Afrika, waar het onder erbarmelijke omstandigheden wordt gedolven.
7. Bij het lossen van de kolen komt veel fijnstof en kolengruis vrij.
8. Opslag van kolen bij de centrales zorgt eveneens voor het vrijkomen van fijnstof en kolengruis.
9. Afvoer van koelwater zorgt voor ongewenste opwarming van de Waddenzee.
10. Kolen zijn ouderwets en vies. Met kolen gaan we tientallen jaren terug in de tijd. Het verbranden van steenkool is een vieze en ouderwetse techniek. De energiebedrijven zeggen dat hun kolencentrales steeds schoner worden en dat ze de broeikasgassen die vrijkomen bij het verbranden van steenkool, kunnen verminderen. Zo is er overwogen om de technologie van het vergassen van kolen toepassen. Hierbij wordt de steenkool niet meteen verbrand maar eerst omgezet in een brandbaar gasmengsel. Kolenvergassing produceert echter net zoveel, zo niet méér, CO2-uitstoot als de traditionele verbrandingstechnologie.
11. Kolenstroom = exportstroom. We hebben helemaal geen kolencentrales nodig! Nederland heeft genoeg stroom. Alle extra stroom die de kolencentrales produceren is bedoeld voor de export.
12. CO2-opslag is onzeker en ongewenst. De energiebedrijven zeggen dat ze de vervuilende CO2 die de centrales gaan produceren gaan opslaan. Ze hebben echter nog geen idee hoe dit zou moeten. Onderzoek laat bovendien zien dat het proces van CO2-afvang zoveel energie kost dat in de nu al inefficiënte kolencentrales nog eens 25 tot 40 procent extra steenkool nodig is om dezelfde hoeveelheid stroom op te kunnen wekken. De kosten zijn torenhoog: onderzoek en uitvoering hiervan wordt begroot op minstens 2,5 miljard euro. Dat geld kan beter in echte duurzame energie gestoken worden.
Bron: www.co2ntramine.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten