het weer in eelde

weer Eelde

woensdag 19 september 2012

Twaalf redenen waarom kolencentrales er niet moeten komen


Twaalf redenen waarom kolencentrales er niet moeten komen

Kolencentrale
Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Co2ntramine) In de Eemshaven wordt gewerkt aan de bouw van twee kolencentrales: de Nuon kolencentrale en de RWE kolencentrale. De Nuon Kolencentrale gaat 6,4 Megaton CO2 per jaar uitstoten. Gelukkig heeft Nuon aangegeven vooralsnog het kolendeel van de centrale niet te activeren. De RWE Kolencentrale gaat maar liefst 8 Megaton CO2 per jaar uitstoten. RWE is nu al de grootste CO2 vervuiler van Europa.
De rampzalige milieu effecten van een kolencentrale in de Eemshaven:
1. Een kolencentrale stoot evenveel CO2 uit als 1,5 miljoen auto’s en is daarmee een enorme bedreiging van het klimaat. Beide kolencentrales gezamenlijk stoten grofweg evenveel CO2 uit als ruim 3,5 miljoen auto’s.
2. Iedere centrale heeft minimaal een jaarlijkse uitstoot van 400.000 kilogram fijnstof.
3. Uitstoot van stikstofoxide wat zeer schadelijk is voor kwetsbare natuurgebieden.
4. Uitstoot van zware metalen, iedere centrale stoot jaarlijks minimaal de volgende zware metalen uit:
  • 500 kg cadmium
  • 1000 kg arsenicum
  • 500 kg thallium
  • 2000 kg nikkel
  • 600 kg kwik
  • 6000 kg lood
5. De aanvoerroutes moeten regelmatig uitgebaggerd worden wat schadelijk is voor de Waddenzee.
6. De kolen wordt aangevoerd uit Zuid-Afrika, waar het onder erbarmelijke omstandigheden wordt gedolven.
7. Bij het lossen van de kolen komt veel fijnstof en kolengruis vrij.
8. Opslag van kolen bij de centrales zorgt eveneens voor het vrijkomen van fijnstof en kolengruis.
9. Afvoer van koelwater zorgt voor ongewenste opwarming van de Waddenzee.
10. Kolen zijn ouderwets en vies. Met kolen gaan we tientallen jaren terug in de tijd. Het verbranden van steenkool is een vieze en ouderwetse techniek. De energiebedrijven zeggen dat hun kolencentrales steeds schoner worden en dat ze de broeikasgassen die vrijkomen bij het verbranden van steenkool, kunnen verminderen. Zo is er overwogen om de technologie van het vergassen van kolen toepassen. Hierbij wordt de steenkool niet meteen verbrand maar eerst omgezet in een brandbaar gasmengsel. Kolenvergassing produceert echter net zoveel, zo niet méér, CO2-uitstoot als de traditionele verbrandingstechnologie.
11. Kolenstroom = exportstroom. We hebben helemaal geen kolencentrales nodig! Nederland heeft genoeg stroom. Alle extra stroom die de kolencentrales produceren is bedoeld voor de export.
12. CO2-opslag is onzeker en ongewenst. De energiebedrijven zeggen dat ze de vervuilende CO2 die de centrales gaan produceren gaan opslaan. Ze hebben echter nog geen idee hoe dit zou moeten. Onderzoek laat bovendien zien dat het proces van CO2-afvang zoveel energie kost dat in de nu al inefficiënte kolencentrales nog eens 25 tot 40 procent extra steenkool nodig is om dezelfde hoeveelheid stroom op te kunnen wekken. De kosten zijn torenhoog: onderzoek en uitvoering hiervan wordt begroot op minstens 2,5 miljard euro. Dat geld kan beter in echte duurzame energie gestoken worden.
Bron: www.co2ntramine.nl

donderdag 13 september 2012

Verwacht een koudere winter dankzij poolijs smelt


We hebben gepraat een veel over het ijs verlies op de Noordpool. Het is een algemeen begrepen marker van de klimaatverandering, een direct tastbaar metrische dat verschuift elke dag (het raakte een nieuwe all-time low gisteren !).
Maar dit jaar ongekend smelt kan ook rechtstreekse gevolgen hebben voor u dit jaar.
Van Nature :
[T] zijn jaar het record van zee-ijs smelt misschien een strenge winter voorbode in delen van Europa en Noord-Amerika.Recent onderzoek, hoewel voorlopige, suggereert een verband tussen nazomer Arctische zee-ijs omvang en de plaats van gebieden van hoge en lage luchtdruk boven de noordelijke Atlantische Oceaan. De hoogte-en dieptepunten kunnen relatief vast blijven voor weken, vormgeven storm tracks en seizoensgebonden weerpatronen, zoals uitgebreide koude pieken.
Ralf Jaiser, een klimaat wetenschapper aan het Alfred Wegener Institut für Polar and Marine Research in Potsdam, Duitsland, vond een significante correlatie in 1989-2011 meteorologische gegevens tussen nazomer Arctische zee-ijs omvang en atmosferische druk afwijkingen die ten gunste extreme weersomstandigheden zoals als langdurige koude snaps in de winter. Hij redeneert dat in de herfst, de open Noordelijke IJszee werpt warmte af aan de hoge breedtegraad sfeer. De opwarming heeft de neiging om te verminderen de grootschalige atmosferische-drukgradiënt en verzwakt de dominante westenwinden op het noordelijk halfrond. Die winden normaal vegen warme, vochtige Atlantische lucht naar West-Europa, hun verzwakking laat de regio meer kans op aanhoudende kou.
"De gevolgen zullen duidelijker worden in de herfst, wanneer de freeze-up is aan de gang en we zien hoe circulatiepatronen hebben de geografische spreiding van het zee-ijs beïnvloed", zegt Judith Curry, een klimaat onderzoeker aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta. Maar, voegt ze eraan toe, "We kunnen ergens waarschijnlijk verwachten in het midden / hoge breedten van het noordelijk halfrond op een besneeuwde en koude winter hebben."
Oceaan organismen zien nu al een impact.
Arctic biologie is al aan het veranderen, zoals de terugtrekking en het dunner worden van het zeeijs maakt het mogelijk meer zonlicht doordringen in de bovenste oceaan en ontneemt bepaalde soorten habitat, zegt Jørgen Berge, een mariene bioloog aan de Universiteit van Tromsø in Noorwegen.Bijvoorbeeld, de dominante Arctic zoöplankton - de roeipootkreeftjes Calanus hyperboreus en C. glacialis - worden vervangen door Atlantic C. finmarchicus. Ondertussen Arctische kabeljauw (Arctogadus glacialis) wordt in toenemende mate uit-streden door zijn grotere neef Atlantische Gadus morhua.
Er is een belangrijk punt dat herhalen draagt: Dit is sneller dan we verwacht hadden gebeurde.
Computer modellen die simuleren hoe het ijs zal reageren op een opwarmend klimaat project dat de Noordpool seizoen zal 'ijsvrij' (definitie van deze variëren) ergens tussen 2040 en het einde van de eeuw. Maar de waargenomen neerwaartse trend in zee-ijsbedekking suggereert dat de zomer zee-ijs kan volledig verdwijnen al in 2030, iets dat geen van de modellen die worden gebruikt voor het volgende verslag van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering komt dicht bij forecasting.
Die moeten dienen als een herinnering. Onze beoordeling van de impact en de voorspellingen van smelt zijn precies dat: evaluaties en voorspellingen. Wat de werkelijke effecten van de smelt van de ijskappen zal in principe worden is een gok. Maar alle tekenen wijzen op het hebben van een grotere invloed dan we verwachten, niet minder.http://grist.org/news/expect-a-colder-winter-thanks-to-arctic-ice-melt/#.UFIjuyYWaRY.twitter

Goede voeding, goede ogen

Ik ben vandaag bij de opticien geweest omdat ik het idee had dat ik geen bril meer nodig zou hebben.
Je herkend dit soort dingen misschien wel eens bij je zelf.
Je denkt dat het ene moment het veel beter gaat als het andere moment.
Maar vandaag heb ik besloten na dat ik bijna 3 maanden mijn bril had afgelegd om toch maar eens naar mijn eigen opticien te gaan.
Ik moet er wel bij vertellen dat ik de afgelopen periode nog verder ben gegaan met het kijken naar mijn voeding.
Zo ben ik meer rauw gaan eten en ook minder.

Maar ik was dus bij de opticien en hij nam een oogtest bij me af.
En omdat ik altijd bij hem kwam stonden al mijn gegevens in de computer.
Mijn ene oog had bij de laatste test een waarde van 0,75 en was nu naar 0,25 gegaan en mijn andere oog was van 0,50 naar 0,00 gegaan.

Ik was blij en hij was verbaast.
DUS WEER EENS HET BEWIJS DAT GOEDE GEZONDE VOEDING GOED IS VOOR JE LICHAAM

dinsdag 4 september 2012

koken in een koelkast

Voor de camping heb ik een koelkast die natuurlijk niet zo groot is maar ik zat ook al een tijd te denken over het maken van een hooikist.
Na de vakantie viel het kwartje bij me en dacht ik.
Dat wordt mijn hooikist want die koelkast is op zich goed geïsoleerd en ik gebruik hem toch alleen maar 2 weken in het jaar.
Dus vandaag heb ik hem schoon gemaakt van de vakantie en op de tafel onder de overkapping neer gezet.
Op de bodem een laag stro.
De aardappelen in een pan gedaan en op de het vuur aan de kook gemaakt en toen in de kist gedaan en verder op gevuld met stro.

ongeveer 45 minuten daar in laten staan en gaar waren de aardappelen.
Heerlijk weer iets gevonden om nog minder energie te gebruiken en de kist is wel zo groot dat ik er 2 normale pannen in kan zetten.

Dit is hem dan de koelkast van de vakantie en de binnen maten zijn 45 lang 32 breed en 35 diep.

zo staat de pan er in maar ik kan er wel twee in kwijt

moet wel zeggen dat ik de aardappelen met ruim water heb op gezet.


Populaire berichten