het weer in eelde

weer Eelde

dinsdag 10 april 2012

het voorjaar zit hem weer in het hoofd

Bij veel mensen begint het al weer te kriebelen alleen moeten we nog rekening houden met het feit dat het pas 14 mei ijsheiligen is en dat pas daarna er echt geen nachtvorst meer komt.

De eerste planten heb ik 4 weken geleden gezaaid (bloemkool, spitskool, brocoli, tomaten, twelloose gele sla, vier seizoenen sla en deze planten heb ik gisteren in mijn onverwarmde kas achter het huis gezet omdat ze toch wel iets te hard gingen binnen in het huis.
De aardappels (ditta ) heb ik vorige week in de grond gezet en dat waren er 52 stuks verdeeld over 4 rijen.

De spinasie ( nores type Noorman) heb ik 2 weken geleden gezaaid en afgedekt met een ruiters maar die heb ik er nu af en ze staan al mooi boven de grond.
Gisteren heb ik gezaaid;
Snijbiet ( Rhubarb Chard)
Raapsteel (namenia)
Peterselie (moskrul 2)
Bieslook (eigen zaad)
Bosui (Ishikura Long white allium fistulosum)
Prei (blauw groene herfst)

Morgen (woensdag 11 april) gaan de paprika, pepers, doperwten en de tuinbonen binnenhuis in de potjes om ze te laten voorkiemen. De tuinbonen kunnen ook direct in de volle grond maar dan is het wel handig dat je de ze een nachtje laat weken en een of twee dagen laat liggen om ze alvast aan de gang te helpen.

Zonsdag 16 april ga ik rodebiet, winter wortel, zaai uien, pastinaak en zomer wortel in de volle grond zaaien.
Ik kies er dit jaar voor om eens  zaaiuien te nemen omdat die een hoger droge stof gehalte hebben dan plantuien en omdat ze meer zwavel bevatten. Dit zorgt voor een hardere ui die je langer kunt bewaren en dus door het hoger zwavel gehalte ook veel minder schimmel bevat.
Het is wel iets wat ontraden wordt voor de beginnende moestuiner maar ik ga nu mijn 3e jaar in en dus ga ik het maar eens proberen.

Vandaag heb ik de frambozen op gebonden die ik in de herfst van het vorige jaar heb verpoot.

Als deze week om is heb ik al aardig wat weer in de grond staan en gaan we kijken hoe het dit jaar allemaal gaat groeien

Ik heb mijn zaai agende online staan dus als je zelf werkt met een digitale agenda en je wilt die zaai kalender van mij er bij hebben stuur me een mail en ik nodig je wel uit.
hoewordikduurzamer@gmail.com


Populaire berichten